Mit bedste ledelsestip: Billedkort sætter gang i medarbejdernes fantasi og idérigdom

Mit bedste ledelsestip: Billedkort sætter gang i medarbejdernes fantasi og idérigdom

Poul Lindholm, afdelingsleder på Lemvig Kompetenceværksted, har succes med at bruge billeder til at sætte gang i medarbejdernes ideer til, hvordan indsatserne over for borgerne kan blive endnu bedre.

Et billede af et vandfald, en overskåret træstamme, en kvinde i en træningsmaskine i fitnesscentret, opsendelse af en raket …

Motiverne er mange og ganske forskellige. Fælles for dem er, at de har inspireret medarbejderne på Lemvig Kompetenceværksted til at tale om og få nye ideer til aktiviteter, som de mener, deres brugere vil have glæde og gavn af.

Ideen var afdelingsleder Poul Lindholms. Han var blevet inspireret på et kursus i netværksfacilitering og fik fat i billedkortene, bredte dem ud i et lokale og inviterede alle medarbejderne indenfor.

– Jeg bad dem udtrykke deres tanker om, hvordan vi kan udvikle og innovere, ved at gå rundt og se på billederne og lade sig inspirere. Fik de en god idé, skulle de tage kortet op, og alle fandt mindst et billede, nogle endda flere, fortæller han.

Fik billederne ud af folks hoveder

Poul Lindholm erkender, at han blev overrasket over den idérigdom, billederne frigav.

– Vi tog en runde, hvor alle kunne sige, hvorfor de havde valgt netop det pågældende kort, hvordan det inspirerede dem, og hvilke tanker det satte i gang. Det skrev vi så op på nogle idéark og satte endnu flere ord på.

Vi fik de billeder ud, som folk går rundt med inde i hovedet, og vi inspirerede hinanden.
Poul Lindholm, afdelingsleder på Lemvig Kompetenceværksted

Fx fik et billede af en rygende skorsten en medarbejder til at overveje, om de kunne arbejde med affaldssortering med deres ledige borgere. Billeder af vandfald og træstammer førte til forslag om at inddrage naturen i borgerarbejdet. Og tankerne inspirerede kollegerne til at byde ind med andre ideer.

– På den måde pingpongede vi med hinanden: ”Det her kunne vi også arbejde med!”, siger Poul Lindholm, som ikke er sikker på, at ideerne ville have set dagens lys ellers.

– Vi fik de billeder ud, som folk går rundt med inde i hovedet, og vi inspirerede hinanden. Næste skridt er så at omsætte ideerne til konkrete projekter og ny praksis på stedet. For mig som leder betød det, at jeg fik hele personalegruppen med og fik skabt et rum, hvor alle havde lyst til at bidrage – og hvor der var plads til at tænke på en anden måde, end vi ellers gør.