Det gælder om at åbne døre

Det gælder om at åbne døre

Profil: Karina Baagø brænder for at hjælpe mennesker, som spiser glutenfrit, med at finde vej i junglen af fødevarer og få dækket deres ernæringsmæssige behov.

− For mig er det hverken en hellig krig eller en religion ikke at spise gluten. I mit arbejde forholder jeg mig ikke til, om det er godt eller dårligt at leve glutenfrit. Til gengæld brænder jeg fagligt for at hjælpe dem, som enten selv har taget valget eller er tvunget til at spise glutenfrit. Jeg vil gerne hjælpe dem med at spise en sund kost, som dækker deres behov for næring. Og det kan jeg, fordi jeg har den sundhedsmæssige viden til at kunne vejlede dem, og det, mener jeg, er min fornemste opgave som ernæringsprofessionel.

Sådan siger Karina Baagø, der er professionsbachelor i ernæring og sundhed og siden 2016 selvstændig med speciale i glutenfri kost. Hun vejleder i at spise glutenfrit, og samtidig underviser hun i at bage glutenfrit brød efter en metode, ‘Strukturmetoden’, som hun selv har udviklet. I år udgav hun tillige bogen ‘Knæk koden til glutenfrit brød’.

Gluten er dybt forankret i vores kultur

− Jeg lever selv glutenfrit, fordi jeg har en sart mave. Og det er nemt, fordi vi altid har ordenligt glutenfrit brød i huset til min datter, som er glutenintolerant. Men det er ret omfattende at komme i gang med at spise glutenfrit, fordi det griber ind i både det sociale og kulturelle i vores liv. Madpakker, børnefødselsdage med boller og jul med småkager og æbleskiver osv. er dybt forankret i vores kultur, og det skal man ændre på, hvis man vil spise glutenfrit.

− Derfor handler meget af mit arbejde om at ændre folks mindset, så de kan vende deres udfordringer til styrker og undgå, at en glutenfri kost bliver en belastning. Det har været god faglig læring for mig at finde ud af at få en hverdag uden gluten til at fungere, fortæller Karina Baagø.

For nylig havde hun en klient, som ikke længere kunne spise frokost i kantinen sammen med kollegerne på grund af gluten. Hun valgte derfor at spise hurtigt og alene og så gå en tur i frokostpausen. Men hun oplevede en sorg over at have mistet et kollegialt fællesskab.

− Hende hjalp jeg med at finde ud af, hvorfor hun havde taget valget om at gå tur i stedet for at tage ‘kampen’ op med kantinen om at lave noget mad, hun kunne spise. At arbejde med mindset på den måde og åbne nye døre for mennesker, det er det, som driver mig.

Har faglig viden at byde ind med

Karina Baagø ville også gerne arbejde med vejledning i glutenfri kost i offentligt regi.

− Jeg har bare tænkt, at det var nemmest at starte med private klienter, fordi jeg selv har været processen igennem. Men det vil give rigtig god mening for mig at gøre det samme i det offentlige. Jeg oplever, at der blandt ernæringsprofessionelle mangler indsigt i det glutenfri marked, så her ville jeg kunne bidrage med min faglige viden og erfaringer og ikke bare tilbyde bagekurser, som jeg gør nu.

 

BLÅ BOG

Karina Baagø

36 år

Professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i human ernæring i 2011. Har arbejdet som administrativ medarbejder i en privat lægeklinik og som underviser, kostvejleder og coach for langtidssygemeldte borgere. Certificeret i IBS og low FODMAP. Siden 2016 selvstændig med speciale i glutenfri hverdag og bagning af glutenfrit brød.

MIN HVERDAG

Naturen: Jeg elsker at bo i Silkeborg, fordi naturen er en del af byen, og fra mine vinduer kan jeg følge årstidernes skiften.

Hjemmekontor: Her arbejder jeg uforstyrret og kan samtidig sætte en vask eller en bolledej over. Det giver os stor frihed i hverdagen.

Min familie: Min familie betyder allermest. De giver mig lyst til at holde fri fra mit ellers meget spændende job.

Glutenfrit: Bagemetoden har knækket koden til min forretning, fordi glutenfrit brød af god kvalitet ikke fandtes .

Min bog: Den var et gennembrud og samler mit arbejde igennem tre år. Mentalt var det en krævende proces at udgive den, stå ved, hvad jeg mener, og vise verden min metode. Men jeg har heldigvis ikke fået hug for den.

Artiklen har været bragt i Kost, Ernæring og Sundhed 11/2019