Lammehjerner og kalvetestikler til børn

Lammehjerner, frølår og kalvetestikler skal lære børnene madmod

Madmod er på menuplanen i Æblehuset i Herlev, hvor Rikke Friis Malver vil lære børnene at smage på både frølår, kalvetestikler og lammehjerner. Men også rosenkål, fennikel og broccoli. 

 

12,5 kilo rosenkål.

Så meget bliver der spist til ét måltid, når Rikke Friis Malver tilbereder de grønne, runde kål til de omkring 100 børn og voksne i den integrerede institution Æblehuset i Herlev uden for København.

− Da jeg startede med at servere rosenkål, lavede jeg to kilo. Men nu elsker de det, siger den kostfagligt eneansvarlige ernæringsassistent med et næsten stolt smil.

For rosenkål, fennikel broccoli … men også frølår, kalvetestikler og lammehjerner. Eller melorme på knækbrød, kikærter, galangarod og skorzonerrødder er blot nogle af de madoplevelser, Rikke Friis Malver kan finde på at udsætte Æblehavens børn og voksne for. Listen er lang − så lang, at den fylder 2/3 af det madmods-diplom, børnene får med, når de stopper i institutionen.

“Når du er madmodig, så vokser du”, står der på den håndskrevne anerkendelse − og madmod er netop overskriften for den faglige ild, som brænder i Rikke Friis Malver.

− Egentlig er madmodsdiplomet mest til forældrene, så de kan se, hvad deres børn har turdet smage på, mens de har gået her − børnene ved det jo godt. For mit projekt er at give børnene noget madmod, mens de her. Det betyder, at jeg laver ‘almindelige’ retter, men tilsætter noget nyt, f.eks. fennikel, chili osv. Og jeg introducerer børnene til råvarerne, de får lov at røre og dufte, og jeg forklarer, at de smager sådan her i rå form og anderledes, når de bliver stegt eller kogt.

Smag eller bare duft til maden

For Rikke Friis Malver er det ikke afgørende, om børnene spiser et stort måltid til frokost − for de får jo mad igen om halvanden time, som hun siger. For hende handler det om at rykke lidt på deres madgrænser. F.eks. har hun lige bestilt 40 lammehjerner og 80 griseøjne til sommerfesten i september.

− Jeg gider ikke bare lave spaghetti og kødsovs, som de får derhjemme. Jeg vil have dem til at smage på eller bare dufte til nye ting for at vise, at selvom de måske ser mærkelige ud, kan man godt spise det. Og faktisk blive bedre til at lære, fordi man får sund og nærende mad. Jeg serverer sund mad − grove grøntsager, som følger årstiderne, går meget op i økologi og ligger på sølv-niveau, og jeg serverer langt fra kød hver dag.

Artiklen har været bragt i Kost, Ernæring & Sundhed. Se den her. 

Kogebog på vej

Ved siden af det daglige job er Rikke Friis Malver i gang med en outdoor-kogebog: “Der er ingen regler i mit køkken” lyder den foreløbige arbejdstitel.

− Det er simpel udemad, f.eks. bålmad. For mig er det at mødes og være fælles om måltidet det vigtigste. Jeg laver udflugter to-fire gange om året, hvor jeg inviterer børn og voksne til at bidrage til et udendørs måltid − nogle har måske kun råd til at tage kartofler med, andre kød, og nogle kommer med kaffen og kagen. For mig er missionen at skabe et fællesskab om mad fra start til slut. Og det projekt vil jeg have ud i en fed kogebog med flotte billeder. Jeg elsker selv kogebøger!