For meget sukker nedsætter blodkarrenes funktion

For meget sukker nedsætter blodkarrenes funktion

Ernæring: To liter cola om dagen i bare 14 dage nedsætter gennemstrømningen i blodkarrene og kan være første skridt på vejen til at udvikle en hjertekarsygdom. Det viser et studie fra Københavns Universitet.

Når blodet skal rundt i kroppen, er det afgørende, at vores blodkar kan udvide sig, så blodet kan nå ind i musklerne. Men spiser eller drikker man for meget sukker, kan den evne forringes markant, og det betyder, at musklerne ikke får den ilt og energi, der er brug for.

I et studie på Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet gav forskerne 12 raske, unge mænd, hvad der svarer til 225 gram sukker hver dag i to uger − nogenlunde det samme som to liter cola. Det forringede blodgennemstrømningen til deres ben med 17 procent − hvilket svarer til niveauet hos en mand på over 65 år, ifølge professor Ylva Hellsten, en af forskerne bag studiet.

Resultatet fortæller forskerne, at det ikke kun er fedt, der har en negativ virkning på blodkarrenes evne til at udvide sig. Studiet tyder på, at også sukker har den effekt og kan bidrage til hjerte-kar-sygdomme.

− Vi forsker i, hvorfor motion er godt for kredsløbet, og derfor er vi interesserede i at undersøge, hvordan blodtilførslen til musklerne fungerer, og hvordan motion påvirker hjerte, blodkar osv. Derfor er det også interessant for os at se, hvordan blodkarrene påvirkes af det, vi spiser − og drikker, siger hun og lægger ikke skjul på, at resultatet af testen overraskede hende.

− Der var en markant effekt, som vi ikke kendte, fordi der ikke har været forsket så direkte i det før. Men det er vigtigt at vide, fordi mange unge mennesker sidder stille ved en computer, mens de spiser slik og drikker sodavand.

− Når blodkarrene ikke kan udvide sig, får musklerne ikke den blodtilførsel og ilt, de har brug for, og det kan være farligt over tid. Når man har et forhøjet sukkerniveau i blodet, påvirker det endotelcellerne på indersiden af blodkarrene. De celler er hele tiden i kontakt med blodet og er derfor meget mere udsatte end alle andre celler i kroppen. Det er derfor, det er så kritisk, hvad blodet indeholder, siger Ylva Hellsten.

Ifølge hende bekræfter studiet, hvad forskerne godt vidste i forvejen: At meget sukker ikke er godt.

− Det er bare yderligere et bevis. Derfor er min klare anbefaling, at sodavanden skal ud af vores liv. Den er det mest katastrofale, fordi mange ikke regner den for noget. Det er jo bare noget, man drikker. Det forsvinder igen. Men nej, det gør det ikke, siger Ylva Hellsten.

− Det positive er, at blodsukkeret normaliserer sig igen, når man holder op med at indtage for meget sukker. Med mindre man har gjort det i mange år, for så kan jeg ikke sige, hvad der sker. Men ligesom det aldrig er for sent at begynde at motionere − det har gavnlig effekt på selv 90-årige, kan vi se fra vores forskning − så er det aldrig for sent at holde op med at spise for meget sukker.

Læs også hvordan du balancerer dit blodsukker her. 

Artiklen har været bragt i Kost, Ernæring & Sundhed 7/2018