Der er barskt bag facaden

n. Trine laver mad til hjemløse på værested.

Profil: Mange hjemløse får kun det ene måltid mad om dagen, som Trine Dahl Jensen serverer for dem. Hun vægter derfor både den ernæringsmæssige, sensoriske og kulturelle kvalitet.

Vi har en filosofi om, at stedet her skal være som en dagligstue for vores brugere. Et sted, hvor de føler sig hjemme og kan slappe af. Her spiller den mad, jeg laver, en stor rolle. Den er hjemmelavet, dufter dejligt og ser lækker ud − og vi spiser den sammen, brugere og medarbejdere. Jeg kan se, hvor stor betydning dagens ret har for brugerne. De bliver utroligt glade, når det er deres livret eller noget, de kender hjemmefra. Det taler vi om, så på den måde fungerer maden også som en icebreaker i kontakten.

Sådan siger Trine Dahl Jensen fra Den Sorte Gryde i København.

− Det er utroligt tilfredsstillende for mig. Jeg kan se, hvor stor en forskel måltidet gør for dem midt i det hårde og barske miljø, de lever i hver dag.

Sover ude 365 dage om året

Det barske miljø, Trine Dahl Jensen taler om, er livet på gaden. Mange af brugerne er udenlandske hjemløse, som ikke må komme på de kommunalt støttede herberg, fordi de ikke har et dansk cpr-nummer. Derfor er Den Sorte Gryde et kærkomment tilbud om et dagligt måltid suppleret med socialfaglig hjælp og en snak om problemer med myndigheder og andet, som er svært at overskue, når man lever udendørs 365 dage om året.

− De 50-60 brugere, som kommer her hver dag, er nogle af de mest udsatte i København. De bliver typisk henvist hertil af gadeplansmedarbejdere, fordi vi ikke er så kendte, siger Trine Dahl Jensen.

Social interesse ind med modermælken

Hun er professionsbachelor i ernæring og sundhed og har altid interesseret sig for socialt udsatte.

− Min mor er socialpædagog, så jeg har nok fået det ind med modermælken. Jeg har været i praktik og ansat i et andet hjemløseprojekt, før jeg kom her, fortæller Trine Dahl Jensen, som også føler, at hun til fulde bruger sin faglighed, til trods for at hun ikke er uddannet til at lave mad.

− Mange af vores brugere får kun det ene måltid om dagen, jeg laver til dem. Derfor tænker jeg meget over sammensætningen. Mange af dem har et misbrug, og har ikke den store appetit, og samtidig skal maden kunne tygges, når man ikke har så mange tænder i munden.

− Her bruger jeg min faglig viden om, hvordan man sammensætter måltider til specifikke målgrupper. Jeg har fokus på den ernæringsmæssige og den sensoriske kvalitet og går også op i at anrette maden, så den ser appetitlig ud. Så jeg er på ingen måde fagligt underernæret.

Ønsker socialpædagogiske redskaber

Trine Dahl Jensen vil gerne efteruddannes på det socialpædagogiske felt.

− Kontakten med brugerne kan tage ret hårdt på mig − både fordi vi af og til oplever, at brugerne er aggressive, og vi må tilkalde politiet, men også fordi det er nogle triste historier og skæbner, vi er vidne til. Mennesker, som har virkelig hårdt brug for hjælp. Heldigvis får vi månedlig supervision og er helt afklarede med, hvornår nogle af vores samarbejdspartnere udefra skal tage over, siger hun og tilføjer:

− Her ville en socialpædagogisk efteruddannelse give mig nogle flere redskaber at arbejde med i kontakten med brugerne, f.eks. når jeg møder meget alkoholpåvirkede eller vrede brugere.

BLÅ BOG: Trine Dahl Jensen, 26 år

Professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i sundhedsfremme, forebyggelse og formidling i 2015. Praktik i et integrationsprojekt for kvinder og Projekt Udenfor (for hjemløse). Siden oktober 2015 ansat i Værestedet Den Sorte Gryde i København.

Ting, jeg sætter pris på i min hverdag:

Min cykel: som jeg er særligt glad for, når jeg cykler hjem fra arbejde, for så får jeg luft, rystet hovedet og vendt arbejdsdagen.
Lejligheden: Når man arbejder med mennesker, som ikke har et hjem, sætter man meget pris på at have et sted at trække sig tilbage til.
Genbrugsbutik: med dimser, lamper, møbler … Jeg elsker at komme der og gør altid et godt køb. Min lejlighed er fyldt med loppefund.
Familien: Jeg har fået interessen for faget ind med modermælken og har et tæt forhold til mine søskende, der lytter, når jeg må have luft.
Foto: Jeg har et foto hængene på væggen, som min søster har taget af en meget gammel kvinde i Burma. Hun har en helt særlig ro i blikket, som får mig til at slappe af og føle mig ‘hjemme’.

Artiklen har været bragt i Kost, Ernæring & Sundhed. Læs den her.