Plejehjemmet er ikke bare et sted, man tager hen og dør

Plejehjemmet er ikke bare et sted, man tager hen og dør

Profil: Livet som rock’n’roll-kok var langt over sidste salgsdato, da Martin ‘Guf’ Becker Rasmussen sagde ja til jobbet som køkkenchef på plejehjemmet. Han elsker hverdagen med en kulinarisk høj barre og masser af ro og overskud.

Martin Becker Rasmussen vidste godt, at han var på vej ind til en fyringssamtale hos sin chef i Københavns Madhus. De svingede ikke sammen. På vejen gennem køkkenet tabte han en banan, og i den tid, det tog ham at bøje sig ned og samle den op, nåede en kollega lige at prikke ham på skulderen og sige: “Kender du ikke en, som har lyst til at være køkkenchef på et plejehjem?”.

− Nej, fuck − var min første tanke. Og den næste: Men Martin, du har jo ikke noget job … Og et kvarter efter fyringen havde jeg mit nye job.

Skrev stikord på pizzabakke

Smart i en fart kokke-attitude og ikke bleg for at rokke båden. Martin Becker Rasmussen med øgenavnet ‘Guf’ lever op til alle fordommene og lægger heller ikke fingrene imellem, når han skal forklare, hvorfor han gav en prestigefyldt kokkekarriere baghjul og kastede sig ud i at løfte den kulinariske barre som køkkenchef på plejehjemmet Søndervang på Frederiksberg.

− Altså, jeg gad ikke arbejde på et plejehjem. Men jeg gad godt have et job. Mens jeg talte med forstanderen Lene Wichmann, skrev jeg stikord på en pizzabakke. Jeg har den stadig − og kan se, at for hver sætning står ordene skarpere. Hun havde en vision om at gøre det med maden meget bedre.

Siden har Martin Becker Rasmussen ikke set sig tilbage. Og i dag er han pavestolt af det, han og kollegerne udretter i køkkenet for de 120 beboere.

− Jeg elsker tanken om, at vi mindst 25 gange om året laver et menneskes sidste måltid. For mig handler det om at gøre det så godt som overhovedet muligt i deres sidste tid. Og så var det hurtige liv med kokainen, de sene arbejdstider og damerne bare for hårdt og tidskrævende. Jeg arbejdede 70 timer om ugen, og det kostede mig mit parforhold og de første tre år af min søns liv. Derfor var jobbet på plejehjemmet også tiltalende.

Vil ændre branchen

I dag arbejder Martin Becker på at gøre Søndervang til Danmarks bedste plejehjem madmæssigt, og han taler om et paradigmeskifte.

− Det var også derfor, jeg startede her − jeg vil ændre branchen. Jo, vi åbner frostposer og har kun 41 kr. per beboer om dagen til alt. Men vi hylder også de smukke råvarer og laver en 7-retters menu en gang om måneden. I dag har jeg lavet lam, glaseret op med urter i tern og hjemmelavet fond i små tærter med gratineret pommes duchesse. Så den helt store forskel fra før er sådan set bare, at jeg møder tidligere, ikke serverer naturvin − og har fundet glæden i et voksenliv med tid til at være ‘mig’.

Men man skal turde det skifte, det erkender køkkenchefen.

− Mine kokkevenner driller mig stadig: “Plejehjemmet − det er jo der, man tager hen og dør”. Men sådan er det slet ikke − medmindre man bor her, selvfølgelig …, griner Martin Becker Rasmussen.

 

BLÅ BOG

Martin ‘Guf’ Becker Rasmussen

37 år

Uddannet kok i 2003. Har startet restauranterne Madklubben, Nose2Tail og Lokal Kærlighed. Tidligere kok i Go’ morgen Danmark og Ultra (for børn) samt underviser i Københavns Madhus. Siden 2018 køkkenchef på plejehjemmet Søndervang på Frederiksberg.

 

MIN HVERDAG

Mit hjem: Her bor min styrmand og min kaptajn − min kæreste Eva og min søn Tjalfe på 12 år. Uden dem, ingen ro.

Min chef: Hun har lært mig, hvad ledelse er: At få sit team til at elske at tage på arbejde.

Skov og bål: Her sætter jeg mig væk − i spejdertøj. Det er mit helle, alt andet findes ikke. Og det glæder mig at tænde et bål uden en lighter.

Cocktails: Jeg samler på alkohol og er virkelig glad for selv at nørde cocktails og at gå ud og nyde en cocktail. Og se på bartenderne.

Filminstruktører: Som kok kan jeg sammensætte en ret, men de kan skabe et helt liv. Jeg elsker, at min søn og jeg kan sidde i timer og diskutere Stanley Kubrick. Jeg elsker at være en nørd.

Artiklen har været bragt i Kost, Ernæring og Sundhed 08/2020