Overgangsalder: Fra rødkløver til hormonpiller

Overgangsalder: Fra rødkløver til hormonpiller

Mette Carlsen havde god gavn af rødkløver mod sine hedestigninger i starten af overgangsalderen. Men planteøstrogenernes effekt aftog med tiden, og i dag spiser hun hormonpiller – med glæde.

Selvom det er seks-syv år siden, husker Mette Carlsen tydeligt, da hedestigningerne for alvor gjorde hendes liv til et influenzalignende helvede – dag og nat.

– Til at begynde med mærkede jeg kun, at jeg blev varm og lidt opkogt i ansigtet, når jeg drak kaffe og alkohol. Men så tog hedestigningerne til. Det føltes som en vulkan, der startede nede i maven og rullede op gennem brystet og videre op i ansigtet. Jeg kogte seriøst indvendig – men uden at svede udenpå. Følelsen af al den varme indeni, jeg ikke kunne komme af med, var virkelig belastende. Det var som at have influenza hele tiden, husker 55årige Mette Carlsen.

Hedestigninger kom mange gange om dagen – og natten. De vækkede Mette Carlsen cirka en gang i timen, og ofte kunne hun ikke falde i søvn igen. Til daglig arbejder hun som familiebehandler i en kommune, og her var den indre vulkan også meget forstyrrende.

– Jeg kunne sidde og tale med en familie om nogle virkelig svære ting, mens jeg kunne mærke varmen begyndte at stige. Jeg havde bare lyst til at rejse mig og sige: ”Undskyld, tal bare videre, men jeg er nødt til lige at åbne et vindue”. Det kunne jeg jo ikke. Og jeg kan huske bevægelsen med at tage mit tørklæde af og på mange gange om dagen.

Læs her om den nyeste forskning: Motion og kost gør en forskel for overgangsalderen

Stiftede bekendskab med planteøstrogener

Mette Carlsen var ikke i tvivl om, at det var overgangsalderen, som var på spil. Hun havde haft uregelmæssige blødninger i et par år op til, at hedestigningerne for alvor tog fat, og hun havde også oplevet humørsvingninger. Generne var så voldsomme, at hun måtte gøre noget, men tanken om hormonpiller huede hende ikke.

– Og jeg havde ingen kvinder i familien, jeg kunne spørge til råds eller matche mig med. I min omgangskreds var der ingen, som tog hormonpiller – her var holdningen mere, at overgangsalderen var noget, man levede med, en del af det at være kvinde. Og der var meget negativ omtale af risiciene ved hormonpiller – brystkræft osv.

Så i en periode forsøgte Mette Carlsen sig med et melatoninprodukt for at få bedre søvn, men det havde ikke den store effekt. Derfor gav hun sig til at undersøge alternativer og stødte for første gang på begrebet ’planteøstrogener’ – og at rødkløver skulle være særligt godt. Så hun fandt frem til en producent af rødkløverekstrakt

– Jeg købte det som papvin i en toliters beholder og tog en ’snaps’ morgen og aften. Det smagte ganske forfærdeligt – men det havde helt vild god effekt.

Hormonpiller blev redningen

Faktisk forvandt hedeturene fuldstændigt. Det fik Mette Carlsen til også at interessere sig for hormonvenlig kost, og inspireret af en kogebog om at spise sig fra overgangsalderen, gik hun ombord i chiafrø og  andre potente planteøstrogener.

– Det var en rar beslutning at træffe at spise den type mad – at tage sig selv alvorligt. Jeg havde fx et bestemt mix af kerner og frø, jeg puttede i min juice hver morgen.

Efter et par år forsvandt effekten af rødkløverekstrakten imidlertid. Og da hedestigningerne igen gjorde nattesøvn og dagtimer til en influenzalignende undtagelsestilstand, gik Mette Carlsen til lægen.

– Hun sagde: ”Sådan skal man ikke have det”. Hun var virkelig cool og ordentlig og dulmede min bekymring for kræft i forhold til at spise hormoner. Hun foreslog, at jeg måske kun skulle spise dem i et år eller eksperimentere med hver anden dag osv. Og det har været den bedste beslutning, jeg har truffet at tage dem. Jeg har ingen gener længere og ingen bivirkninger. Jeg er blevet undersøgt hos både læge og gynækolog for kræft i bryster og underliv, og alt er fint. Og jeg sover som en baby otte timer i træk hver nat.