Det giver mening at finde de gyldne øjeblikke

Mening i arbejdet

Af og til giver det, man arbejder for til daglig, mening i et gyldent øjeblik. Sådanne øjeblikke kan omsættes til et fælles fundament gennem MeningsMetoden, som ledere og medarbejdere i daginstitutioner i Københavns Kommune har arbejdet med.

På et lille bord i køkkenet står en billedramme med teksten ‘Charlottehavens DNA’. Her optræder ord som ‘nysgerrig’, ‘åben’, ‘undersøgende’ og ‘eksperimenterende’. Men især ordet ‘imødekommende’ giver mening for Lone Jakobsen. Hun har været i vuggestuen i 11 år og laver mad til 70 børn.

− Vi har en rigtig god tone i huset, som vi værner meget om, og den imødekommende tilgang kendetegner alle her. Når jeg tager telefonen, hvilket jeg tit gør, er jeg måske den første stemme, forældre hører, inden deres børn skal starte i vuggestue, så den skal selvfølgelig være imødekommende. Personalet kunne heller aldrig finde på at stille madvognen tilbage til mig med en besked om, at ‘det kunne de ikke li’. Og når jeg laver mad, som er besværlig for personalet at rydde op efter, er der aldrig brok. De bakker op om min mad.

Får klar feedback fra børnene

Formuleringen af institutionens fælles DNA er resultatet af en proces med MeningsMetoden, som vuggestuen deltog i sidste år. Lone Jakobsen husker stadig den første seance, hvor alle skulle præsentere to gyldne øjeblikke i ord og billeder.

− For mig var det nemt. Jeg har meget kontakt med børnene til daglig, og de siger jo, hvad de tænker, man får direkte feedback. Maden er en stor og vigtig del af deres liv her. De glæder sig hele dagen, hvis de skal have noget, de rigtig godt kan lide.

Det første af Lone Jakobsens gyldne øjeblikke var med en dreng, som er rigtig glad for fisk.

− Jeg havde lavet fiskelasagne og sagde til ham, at det godt kunne være, at han ikke kunne finde fisken, fordi jeg havde gemt den. Men efter at have spist kom han ud til mig og sagde: ‘Jeg kunne godt finde fisken’.

Læs resten af artiklen om den højere mening i arbejdet her